Kategorier
Arkitekt

Är arkitekternas design orsaken till dålig akustik i moderna arenor?

När en arkitekt ger sig in i uppgiften att designa en ny byggnad, speciellt en som kommer att tjäna tusentals människor, kommer stora förväntningar. Och när den nya byggnaden ska ersätta en historiskt älskad byggnad, blir ansvaret ännu större.

Nyligen har vi bevittnat stora förändringar i hur fotbollsarenor i Stockholm ser ut. Det klassiska exemplet är transformationen av Nationalarenan Råsunda till Friends Arena – ett modernare, men också mycket kontroversiellt, arkitektoniskt verk. Medans Råsunda var känt för att ha varit värd för historiska fotbollsmoments, såsom VM-finalen 1958, ger Friends Arena intrycket av ett ultramodernt rymdskepp.

Intressant är att fyra olika arkitektfirmor var involverade i skapandet av Friends Arena. Kan detta vara ett fall där för många inblandade orsakade ett mindre önskvärt slutresultat? Å andra sidan har vi Tele2 Arena, hemmet för Hammarby och Djurgården sedan 2013, designat av endast en arkitekt. Men kritiken har varit densamma.

Utmaningar med multiarena-design

Ett centralt problem med dessa moderna arenor är deras status som ’multiarenor’. Dessa arenor är skapade för att kunna hysa en mängd olika evenemang, vilket i teorin låter fantastiskt. Men praktiken har visat att när de primärt används för fotbollsmatcher kan det uppstå komplikationer.

Akustik och säkerhetsproblem

Ett av de största problemen har varit den förändrade akustiken. Jämfört med den nostalgiska känslan av fotbollsmatcher på Råsunda är akustiken i både Friends Arena och Tele2 Arena långt ifrån perfekt. Ett annat bekymmer är bristen på ventilation för rök från pyroteknik, vilket har lett till förskjutna matcher på grund av nedsatt sikt.

Förvisso borde det ha varit en öppen dialog mellan beställaren och arkitekten när det kom till dessa designbeslut. Men det verkar som om slutresultatet inte har mött förväntningarna hos de verkliga användarna av dessa arenor – fotbollsfansen.

Även om det kan vara lätt att peka finger åt arkitekterna för de problem som dessa moderna arenor står inför, är sanningen att det krävs samarbete mellan alla parter för att skapa en arena som både ser bra ut och fungerar bra. Fotbollsfansen i Stockholm förtjänar bäst, och det ligger på alla involverade att se till att deras röster hörs och deras behov möts.