Kategorier
Elektriker

Tänk på detta när du anlitar en elektriker i Stockholm

Ska du installera en diskmaskin eller kanske lägga golvvärme i badrummet? I så fall ska du anlita en elektriker i Stockholm som har våtrumscertifikat.

Elarbeten är inget för hemmafixare utan man måste alltid anlita en elektriker. Detta då el är mer komplicerat än många tror och för att felaktiga installationer kan leda till bränder och allvarliga olyckor, även dödliga sådana. Det enda elarbete man som lekman får göra är sådant som att dra ny el i en lampfot, förutsatt att man vet hur man ska göra detta på ett säkert sätt.

Trots detta finns det folk som ändå envisas med att själva göra vissa installationer som exempelvis infällda spottar i taket. Infällda lampor alstra värme och kräver därför ett visst utrymme bakom. Ofta tar det ett par år innan det börjar brinna och har man köpt ett hus som har infällda spottar i taket kan det vara bra att låta en certifierad elektriker besiktiga dem.

Så väljer du rätt elektriker

I Sverige är det lag på att alla elinstallationer ska utföras av en certifierad elektriker. Frångår man detta bryter man mot lagen och kan dömas till böter. Skulle något gå fel vid installationen får man heller inte ut något på sin hemförsäkring. Det är därför viktigt att man försäkrar sig om att den elektriker man anlitar är certifierad och har den behörighet som uppdraget kräver.

Gäller det en installation av en diskmaskin eller elkontakter och golvvärme i ett badrum måste elektrikerna dessutom ha ett våtrumscertifikat. Det är du som beställare och kund som måste kontrollera att elektrikern har rätt behörighet. Detta kan du göra på elsäkerhetsverkets webbplats eller genom att be elektrikern visa sin yrkeslegitimation.

Be elektrikern att dokumentera arbetet

När man anlitar en elektriker i Stockholm ska man börja med att noga diskutera igenom vad som ska göras. Det är viktigt att man även skriver ner detta i ett avtal där det också framgår hur mycket det kommer att kosta.

Under arbetet ska elektrikerna sedan dokumentera arbetet i ett protokoll så att man klart och tydligt ser vad som har gjorts och vilka material som har använts. Man ska alltid spara all dokumentation ifall att det i efterhand uppstår fel. Då kan man med hjälp av protokollet bevisa för försäkringsbolaget att installationerna har utförts korrekt.